Vores Historie

Om Fruerlund

I dag er Fruerlund et veletableret bosted og virksomhed med 26 beboere fordelt på paragraf 85, 107 og 108. Vi huser 4 forskelle afdelinger i både by og land med over 1200 m2 indendørs arealer. Hovedafdelingen er en moderniseret slægtsgård, der er ligger op af Kastrup Skov i nærheden af Tystrup sø. Fruerlund gård ligger kun 10 minutters kørsel fra både Sorø station og heller ikke mere end 20 min fra Næstved, Ringsted og Slagelse. Søsterafdelingerne ligger i byen Fuglebjerg kun 7 minutter fra gården, det er en fredelig lille by med både supermarked, bager og busterminal.

Stiftelsen

Fra 1993-2000 arbejdede Lars Pedersen på Krummerup Højskole, en skole for unge med udviklingshæmning. Her oplevede han den skønhed og unikhed af mennesker med udviklingshæmning, men også de udfordringer, som mange unge stod overfor, når de søgte et botilbud. Mange af de tilgængelige pladser var svære at opnå, og der var simpelthen ikke nok pladser. Derfor besluttede Lars at stifte Bostedet Fruerlund som et værdigt tilbud til nogle af disse udsatte borgere. 

Lars var født og opvokset på den gamle slægtsgård, Fruerlund, som i over 200 år havde været et samlingspunkt for lokale erhverv og fællesskaber. Gården havde været drevet i mange forskellige erhverv, herunder landbrug, Sognefoged, svineopdræt, en maskincentral og som frugtplantage. Derfor var det naturligt for Lars at udvide gårdens fællesskab til også at inkludere mennesker med udviklingshæmning og starte et bosted i de klassiske bygninger, der stod ubrugte.

Således åbnede Bostedet Fruerlund den 1. januar 2000 med plads til 4 beboere. Inspireret af højskolelivet, både personligt og professionelt, byggede de en kultur op omkring aktiviteter og fællesskab, der knyttede sig til højskolernes tankegang. Sang, dans og musik er en vigtig del af deres liv - fællessang i salen er en hyppig aktivitet, som skaber samhørighed, kreativitet og energi.  Fruerlund har været et meget populært botilbud og har ofte en del borgere på venteliste. Borgere, der bor her bliver tit så glade for livet på gården, at de bliver permanent boende, faktisk så populært, at to borgere har boet på gården siden dens stiftelse som bosted.

Vokseværk

Efterspørgslen på boliger på Fruerlund voksede hurtigt efter stiftelsen, og som reaktion på behovet startedes en omfattende renovering af den klassiske gård med hjælp fra lokalsamfundet. Målet var at skabe et hyggeligt og æstetisk hjem til de unge beboere, hvor Fruerlund ville føles som en udvidelse af deres egen familie. Derfor blev bostedet også udvidet med et dusin pladser. Senere, i 2004, blev endnu en del af gården ombygget til fem lejligheder, hvor beboerne nyder både deltagelse i det familiære fællesskab og en høj grad af selvstændighed.

For at imødekomme ønsket om at bo tættere på byen, blev "Kirsebærhuset" opført i Fuglebjerg. Her kan op til fem beboere nyde en livsstil i fællesskab med eget hus og have. Kirsebærhuset er kendt for sin hyggelige atmosfære, og der er altid nogen at tale med. Det er tydeligt, at der dagligt bliver gjort en stor indsats for at skabe en hjemlig og tryg atmosfære i både Fruerlund og Kirsebærhuset, og vi mærker, at alle beboere trives og føler sig hjemme i deres omgivelser. Efterspørgslen på Kirsebærhuset var også stor, så i 2014 blev nabohuset ombygget til tre selvstændige lejligheder med en fælles terrasse og have for at imødekomme behovet for flere boliger.

I 2020 blev der yderligere udvidet på Fruerlund, hvor der blev bygget 3 nye værelser og 4 eksisterende værelser blev udvidet med eget køkken og toilet. Derudover blev Salen renoveret, og der blev tilføjet en terrasse, så beboerne kan nyde udendørs ophold og aktiviteter.